5 עובדות שלא ידעתם על מצבות

אנחנו יכולים לנסות ולהדחיק את זה כמה שיותר, להתנהג כאילו זה לא משהו שיקרה לכל אחד ופשוט לחיות את החיים כאילו שום דבר לא הולך להשתנות אף פעם, אבל עמוק בתוך תוכנו, כולנו יודעים שהמוות הוא חלק בלתי נפרד מגלגל החיים. כמובן שכאשר אדם הולך לעולמו, אזי אנחנו נדרשים להתמודד עם המוות כעובדה מוגמרת. עלינו לדאוג לסידורי ההלוויה, כולל הזמנות של כל החברים ובני המשפחה, לכתוב הספד ולומר מילים לאדם שהלך מאיתנו, לארגן את השבעה ואת ימי האבלות בהתאם למגבלות שונות, וכמובן להזמין מראש מצבה שתונח על חלקת הקבר 30 ימים לאחר טקס הקבורה. למעשה, המצבות זה נושא מעניין הרבה יותר ממש שנהוג לחשוב, ואנו רוצים לחלוק חמש עובדות מעניינות שאולי לא ידעתם על מצבות.

ממה מייצרים מצבות?

מצבה היא למעשה האבן עליה רשומים פרטי הנפטר, והמטרה שלה היא להחזיק מעמד בצורה טובה לשנים ארוכות ואפילו לנצח (לכאורה בלבד, כי אין דבר כזה מצבה שמחזיקה מעמד לנצח). בדיוק בגלל זה יש להכין מצבות מחומרים עמידים וחזקים, והחומרים הפופולריים והנפוצים הם אבן, שיש, גרניט, ואפשר למצוא אפילו מצבות מברזל, זכוכית ועץ. עם זאת, מצבות המתכת אינן פופולריות, הן מתוך מוסכמות חברתיות שונות והן בגלל שהמתכת נוטה להחליד ולהיגנב. גם מצבות הזכוכית אינן פופולריות מפני שהן מושכות יותר מדי תשומת לב והן מאד יקרות. מתוך כך נראה כי המצבות האבן הן הפופולריות ביותר מאז ומתמיד.

 

תוחלת החיים של מצבה

אז נכון, מצבה נועדה להנציח את המת, אך גם המצבות העמידות והיקרות ביותר עוברות באופן טבעי למדי תהליך של שחיקה עם השנים. ללא טיפול הולם בה, המצבה תושפע מהרוחות, האוויר שיוצר תהליך של חמצון, הלחות והגשמים ותתחיל להישחק. לרוב החלק הראשון שנוטה להיעלם הוא הכיתוב שעל המצבה ולאחר מכן האבן העצמה. כדי לשמור על מצבה במצב טוב יש להקפיד על תחזוקה קבועה שלה.

לא מתחת לכל מצב קבור אדם

נשמע לכם לא הגיוני? ובכן, זה נכון באמת. הקרקע עליה מונחות מצבות היא דבר שזז ומשתנה. זה בהחלט לא נדיר לראות מצבות ש״עוברות דירה״ בעקבות תנודות שונות של הקרקע, וכעת האדם שנקבר תחתן כבר לא שם.

מימון מצבה

אכן, מצבה זה לא דבר זול, וגם הדגמים הפשוטים והבסיסיים ביותר יעלו כמה אלפי שקלים. כאשר אדם הולך לעולמו, משפחתו מקבלת מענק פטירה מהמוסד לביטוח לאומי ולרוב גם מקבלים כספים שונים מחברות הביטוח, ירושה וכן הלאה. לרוב הכסף מביטוח לאומי משמש לרכישת המצבה, ובאופן כללי חשוב לדעת כי המדינה משתתפת בפן הכלכלי של הליך הקבורה.

מתי מניחים את המצבה?

לאחר ההלוויה עוברים כמובן למנהג השבעה, ואת המצבה מניחים שלושים יום לאחר הקבורה במה שנקרא ״טקס גילוי המצבה״. הסיבה שעושים את זה חודש לאחר ההלוויה ולא מיד, היא כדי ליצור תהליך אבל הדרגתי ופרידה נכונה מהמת.

לסיכום

אין ספק שהמוות הוא חלק בלתי נפרד מהחיים, והמצבה היא מה שמסמל את ההנצחה של האנשים היקרים לליבנו. אלו היו חמש עובדות שאולי לא ידעתם על מצבות באופן כללי, ומה שהכי חשוב לזכור בשבילנו, זה שיש לדאוג לתחזוקה של מצבות על בסיס קבוע על מנת לשמור עליהן. כמו כן ,כאשר יש צורך בקבורה, אנו ממליצים לדאוג לנושא המצבות בהקדם ולא להשאיר זאת לרגע האחרון.

גלילה לראש העמוד