5 עובדות מעניינות על הורות הליקופטר

'הורות הליקופטר' הוא מושג שמטרתו לתאר סיטואציות בין הורים לילדים בהן ההורה נמצא תמיד בסביבת ילדו, מגונן מידי, נעשה מעורב מידית בכל מה שהילד עושה – גם כאשר לא נדרש לכך – ובכך פוגע בעצמאותו של הילד, בצמיחה שלו ובטחונו העצמי ובשאר תהליכי התפתחות.

הורה מגונן מידי, יותר מידי מעורב, כזה שאינו נותן לילדו להתמודד לבד עם סיטואציות או לנהל בעצמאיות את חייו: עלול להזיק לו וגם לגרום לו לנזקים בטווח הקצר והארוך כמו תלותיות, עיכוב בהתפתחות, דיכאון בגיל מבוגר יותר ופגיעה בקבלת החלטות ובדרך להיות עצמאי. הנה מספר 5 עובדות מעניינות על הורות הליקופטר:

הורות תומכת מידי תוליד בעיות במערכות יחסים

חשוב לדעת כי התופעה הזאת אשר עלולה לפגוע בילדים בטווח הקרוב תפגע בהם גם בטווח הרחוק. ילדים שהופכים תלותיים מידי בהוריהם לא יצליחו לנהל לבד מערכות יחסים או לבסס מעמד כלכלי עצמאי, לא יצליחו לבנות קריירה ויחוו קשיים בהקמת בית ומשפחה.

פגיעה בערך העצמי

הורות הליקופטר, במקום להועיל, מזיקה לערך העצמי של הילדים. בזמן שרבים ההורים שחושבים שהם מועילים עם יתר מעורבות בחיי ילדם, הם בעצם פוגעים בערך העצמי. ילדים שמנוהלים על ידי ההורים לא מכירים בערך עצמם ולא מכירים ביכולות שלהם להתמודד עם מצבים שונים. לכן הדבר הנכון לעשות הוא לאו דווקא להתערב בכול בעיה אלא להוות דוגמא אישית טובה להתמודדות עם סיטואציות מורכבות בחיים – מה שיבנה אישיות חזקה יותר בקרב ילדים.

הורה שמפתח אובססיה לגבי הצרכים של ילדו, יידחק לפינה

הורים שיותר מידי מעורבים בחייהם של ילדם, ידחקו את הצרכים שלהם עצמם לפינה. בשלב מסוים הם יהיו שם רק לרשות הילד ולמילוי צרכיו ולא יהיה להם מקום ראוי בעולם של הילד ובעולמם הרגשי והפיזי.

הורות מתערבת מידי תמנע צמיחה

אם אתם חושבים שהתערבות בכול ציון שהילד קיבל ושיחות מרובות עם המורה על כך שהיא "לא מספיק טובה" יועילו לילדים שלכם, אתם טועים. הילד לא יתאמץ לקבל ציונים טובים אלא יסמוך על אמא שתתערב ותשנה את הציון. גם שיחה עם הורים של כל ילד שמציק בכיתה או מעיר הערה שטותית תהיה מעיקה ולא תספק לילד יכולת ההתמודדות והגנה על עצמו ומכאן תמנע צמחיה.

5 עובדות מעניינות על הורות הליקופטר

אתם לא באמת עוזרים להם

עובדה חשובה שצריך להכיר היא שאתם לא עוזרים לילדים שלכם בגישה חינוכית מגוננת מידי, אתם פוגעים בהם. עטיפת הילד ב"צמר גפן" תוליד חוסר יכולת להתמודד עם החיים, אי יכולת להתמודד עם כשלון וקושי בבניית אופי. נסו לשחרר את הילדים ותראו כיצד הם מסתדרים לבד ברוב המקרים.

הורות הליקופטר היא דבר שאפשר לשנות!

אוקיי, אז זיהיתם כאן לא מעט התנהגויות שמאפיינות את הקשר שלכם עם הילדים, אבל זה לא אומר שאתם הורים לא טובים או רעים. להפך! ניסיתם לגונן לעזור ו"להציל" את הילד מסיטואציות מורכבות או מכאיבות. וזה בסדר, רק צריך לדעת מה המינון הנכון. אז אל תגיבו מהר לפני כל קושי או בעיה. התבוננו על סיטואציות שונות וראו את הקושי של הילד אבל בלי לפתור את הבעיה. שוחחו עם הילד והגיעו יחד להחלטות תוך הצגת פתרונות בהם אתם לא רק מתערבים. למדו את הילד להתמודד לבד וחזקו את העצמאות שלו. למדו אותו לקבל גם את השלילי ואת הצדדים הפחות חזקים אצלו. טפחו יחד את מה שחזק ולמדו יחד להתמודד עם כשלון. כך תחוו הורות טובה יותר.

**המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

גלילה לראש העמוד