הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים: 5 עובדות חשובות על התופעה ודרכי הטיפול

הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים: מה חשוב לדעת אודות התופעה?

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא הפרעה נוריו-התפתחותית המאובחנת אצל 7%-10% מהאוכלוסייה ומתפתחת לרוב בשנות החיים הראשונות. מחקרים רבים שנערכו בתחום הובילו להבנה טובה יותר אודות התסמינים של התופעה ואופן הטיפול, וזאת לאחר שנים רבות שבהן ההפרעה נתפסה בעיני רבים כהתנהגותית גרידא.

כיום הידע הרב מאפשר ליצור תמהיל טיפול מדויק המאפשר לילדים וגם למבוגרים ליצור איכות חיים משופרת, וזאת בשל העובדה כי התופעה גורמת לשיבושים קשים בשגרת החיים – החל מהיכולת ללמוד ועד לעבוד באופן מלא. אם הילד שלכם עונה על התסמינים הכוללים בין היתר חוסר מנוחה, אי יכולת לבצע פעולות בצורה שקט, דיבור ללא הפסקה, קושי לחכות בתור, הצקה לאנשים או לחברים, קושי לעקוב אחר הוראות, אי יכולת לשים לב לפרטים וכן דעה שמוסחת בקלות הם רק חלק מהתסמינים של הפרעת קשב. מאמר שיסביר באופן מפורט יותר אודות התופעה והתסמינים מהווה דרך מצוינת לקבל ידע לגבי ההתמודדות עם זיהוי ואבחון של הפרעות קשב וכן דרכי הטיפול, כפי שנפרט כאן במדריך באמצעות חמש עובדות חשובות.

תזונה משפיעה על היכולת של הילד להתמודד עם ההפרעה

לתזונה יש השפעה ממשית על היכולת של הילדים להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז, וזאת בשל העובדה כי חטיפים, סוכר ועוד משפיעים על רמת הדופמין במוח שלו יש תפקיד משמעותי ביכולת של הילדים לווסת את הרעש במערכת העצבים ובהתאם לכך להגביר את אי השקט. על כן, רצוי להתייעץ עם תזונאית המתמחה בתחום הילדים לטובת בנייה של תפריט מותאם אישית הכולל בין היתר פחמימות מורכבות, ירקות וכן ירקות ועוף.

טיפול תרופתי והתנהגותי מסייע לילדים

לאור מחקרים רבים שנערכו בתחום ניתן בהחלט לומר כי טיפולים תרופתיים שלא פעם נקשר בשמם מיתוסים שונים יכולים ליצור שיפור משמעותי הן בתחום הלימודים והן בתחום ההתנהגותי. בנוסף לכך, שילוב של טיפול התנהגותי יכול למנוע את ההחמרה של התסמינים ובהתאם לכך ליצור יכולת לממש את הפוטנציאל של הילד עוד בגיל צעיר. החלטה לגבי טיפול רפואי כמו גם רגשי צריכה להתבצע בהתאם לקבלת המלצות והתייעצות עם הרופא מטפל, כחלק ממערך תמיכה שדרכו ניתן לגרום לשינוי משמעותי אצל הילד.

תרגול מדיטציה

תרגול מדיטציה מהווה דרך לטובת שיפור יכולת הריכוז של הילדים. למעשה, מדובר בטכניקה אשר במסגרתה הילד מתרגל מודעות קשובה והבאת תשומת לב לסיטואציה שהוא חווה, ובהתאם לכך לחזק את החוזק המנטלי שלו. ילדים שמתרגלים מדיטציה וקשיבות יכולים ליצור לעצמם איכות חיים משופרת בעקבות הפעלה של מערכת הרגיעה בתוך זמן קצר, לטובת פיתוח של יכולת לווסת את הרגשות עם מצב של לחץ וחרדה המאפיינים את ההפרעה.

חיזוק קשר משפחתי

מאחר ומדובר בהפרעה בעלת מאפיינים התנהגותיים-רגשיים, חשוב להבין כי חיזוק הקשר המשפחתי הוא חלק בלתי נפרד מיצירת מעטפת אשר במסגרתה ניתן לחזק את הדימוי והביטחון העצמי תוך שימת דגש על פידבקים חיובים וכן תפקוד שמאפשר לילד לממש את היכולות שלו בתוך המסגרת המשפחתית ומחוצה לה.

הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים: 5 עובדות חשובות על התופעה ודרכי הטיפול

אבחון מוקדם

אבחון מוקדם של ההפרעה הוא חלק משמעותי מאוד לטובת יצירת טיפול אפקטיבי ובהתערבות המתבצעת עוד בגילאים צעירים. זיהוי הסימנים ובהתאם לכך קביעת תור אצל נוירולוג או פסיכיאטר המתמחה בטיפול בילדים הוא הצעד הראשון אותו נדרש לבצע לטובת קביעת תוכנית טיפול המבוססת על תרופות, טיפול רגשי וכן מעטפת תמיכה משפחתית ומקצועית החל מגיל צעיר ועד לגילאי הבגרות.

לסיכום, הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים היא לא גזרת גורל. באמצעות אבחון מוקדם והתערבות המתבצעת לאורך הזמן מהווה את הדרך לחיזוק הדימוי והביטחון כמו גם תחושת המסוגלות, ובהתאם לכך שיפור איכות החיים לצד התסמינים של ההפרעה אשר הם סובייקטיביים ועלולים להופיע בדרגות חומרה שונות.

מאמר מתוך אתר משרד הבריאות, אתר לאומית, אתר מכבי.

גלילה לראש העמוד