5 עובדות מעניינות על הרב עובדיה יוסף

את העובדה שהרב עובדיה יוסף היה הרב הספרדי הראשי לישראל, רוב הציבור הישראלי מכיר ויודע. אולם, אנשים רבים אינם מודעים לסיפור חייו המרתק של הרב עובדיה יוסף ז"ל, על אף שהיה אחד מגדולי הרבנים שחיו ופעלו כאן בישראל מהמאה הקודמת ועד פטירתו בשנת 2013. קצרה היריעה מלפרט כאן את סיפור חייו המלא, ולכן בחרנו להביא לכם 5 עובדות מעניינות על הרב עובדיה יוסף שבוודאי לא ידעתם.

חיבוריו הראשונים

הרב עובדיה יוסף כתב עשרות ספרים וחיבורים במהלך חייו. רבים מספריו עוסקים בהלכות, במסכות ובהגות תורנית. כבר מגיל צעיר בלט בכישרונות רבים ובאהבה גדולה ללמידת התורה, כך שאת יצירתו הספרותית הראשונה כתב כבר בגיל 9 שנים בלבד כהערות בשולי הספר "ראשית חכמה". בהזדמנות זו נציין כי תוכלו לקרוא בהרחבה מידע על סיפור חייו של הרב עובדיה יוסף באתר משיב כהלכה כדי להעמיק עוד בקורות חייו המרשימים והענפים. את חיבורו הבא כתב עובדיה יוסף בגיל 12, יחד עם שניים מחבריו, במסגרת לימודיו בישיבת פורת יוסף שבעיר העתיקה בירושלים. ספר זה זכה לשם "מחברת העתקת חידות". אין ספק כי כתיבת חיבורים מעין אלו בגיל כה צעיר מעיד על כשרונו של האיש, שלא בכדי הפך בהמשך לאחד הרבנים הבולטים בישראל.

 

 

שהותו במצרים

לא רבים יודעים כי הרב עובדיה יוסף העביר מספר שנים במצרים. עובדיה יוסף הוסמך לרב בהגיעו לגיל 20, ושנים בודדות לאחר מכן נשלח לכהן כסגן הרב הראשי במצרים דאז, הרב נחום אפנדי. באותן שנים, שימש הרב כראש ישיבת "אהבה ואחווה" במצרים, והיא ניהל מאבק הלכתי שנגע במערך הכשרות במוסדות הציבור בירושלים, מה שגרם לסכסוכים בינו לבין בכירים בקהילה. חוויותיו במצרים השפיעו רבות על הרב, מה שהתבטא בין היתר בהידרדרות בליקוי הראייה ממנו סבל. הדבר חייב אותו להרכיב משקפי ראייה כהות עד למותו.

יחסו לציונות

מעניין לדעת כי יחסו של הרב עובדיה יוסף למדינת ישראל ולעניין הציונות היה אמביוולנטי. כאשר כיהן הרב עובדיה יוסף כרב ראשי לישראל, פסק פסיקה מפורסמת בנוגע לאמירת הלל ביום העצמאות וטען כי מבחינה מוסרית ורוחנית אין לברך על אמירת הלל זה מאחר שהעם היהודי טרם הגיע למנוחה ולנחלה, אולם מי שרוצה לומר הלל ביום העצמאות ללא ברכה, רשאי לעשות זאת. עמדה זו ניצבת הן בניגוד לעמדת הציונות הדתית, המחייבת אמירת הלל בברכה, ובניגוד לעמדת החרדים לפיה אין לומר הלל כלל. כמו כן, הרב יוסף לא התנגד באופן נחרץ לשירות צבאי, אך התנגד לגיוס בני ישיבות.

פסיקות הלכה משמעותיות

במהלך כהונתו כרב ראשי בישראל, הרב יוסף פסק מספר פסיקות הלכתיות רבות עוצמה ומשמעות שהשפיעו על חיי הדת והחברה בישראל בפרמטרים רבים. כך, לדוגמה, פסק הרב יוסף כי יהודי אתיופיה הם יהודים לכל דבר, ועל כן אינם צריכים לעבור גיור מלא או גיור לחומרה. כתוצאה מפסיקה זו, קיבלו יהודי אתיופיה את זכאותם לעלות לארץ ישראל מתוקף חוק השבות. כמו כן, התיר הרב יוסף נישואים עם קראים.

הוספת השם "חיים"

בסמוך למותו של הרב עובדיה יוסף, כאשר החל מצבו הרפואי להידרדר, אושפז הרב בבית החולים הדסה עין כרם שבירושלים. כתוצאה מהידרדרות מצבו, החליטו בני משפחתו של הרב להוסיף לו את השם "חיים" כסגולה לאריכות ימים. הרב נפטר זמן קצר לאחר מכן, ב-7 באוקטובר 2013.

לסיכום,

אין ספק שהרב עובדיה יוסף הותיר אחריו מורשת מעניינת ומסקרנת ורבת משמעות, הודות לפעילותו הענפה בקרב החברה הישראלית. אנו מזמינים אתכם לקרוא מידע נוסף על קורות חייו המרשימים באתר משיב כהלכה.

גלילה לראש העמוד