5 עובדות על בדידות

תחושת בדידות היא נפוצה במיוחד בקרב שכבות שונות באוכלוסייה, והתגברה במיוחד בתקופת הקורונה בעקבות הסגרים, הבידודים, האתגרים הכלכליים והמשברים הנפשיים שנלוו לכל אלו.

תחושת הבדידות יכולה לנבוע מכמה סיבות וסיבות אלו משפיעות באופן ניכר על מאפייניה, כאשר אצל רבים הבדידות חולפת לאחר תקופה קצרה בעוד אצל אחרים הבדידות נשארת זמן רב. במאמר זה נפרט מספר עובדות שכדאי לדעת בדידות.

עובדות על בדידות

כנראה שלא קיים אדם בעולם שלא חווה תחושת בדידות בשלב כזה או אחר בחייו. כדי לדעת להתמודד טוב יותר עם התופעה כדאי להכיר אותה טוב יותר, ולכן למתעניינים מבניכם אספנו מספר עובדות שאולי תרצו לדעת על בדידות.

בדידות יכולה להיות אובייקטיבית או סובייקטיבית

במקרים רבים לבדידות יש קשר הדוק למצב החברתי בו אדם נמצא, כאשר מדובר באדם מבודד, ללא חברים או אנשים קרובים ולא יכול לשתף אף אדם במצוקות שלו ובמה שעובר עליו. לצד זה, בדידות יכולה להיות גם סובייקטיבית וזה לא נדיר שאדם ירגיש בודד על אף שהוא מוקף בחברים, אהובים, אוהבים ומשפחה. למעשה, בדידות סובייקטיבית יכולה להיות מתסכלת יותר בשל הפער בין מה שאנחנו מרגישים למציאות בפועל ותחושה כי גם ניסיונות להפיג את הבדידות ולדבר עם אנשים אחרים לא יסייע לבדידות אותה אנחנו מרגישים.

בדידות היא מצב נפוץ בהתבגרות

בדידות היא תופעה נפוצה במיוחד בקרב בני נוער ומלווה לא פעם בתחושת תסכול וחוסר הבנה מצד הבנה מצד הסביבה. במקרים רבים, בדידות בקרב בני נוער נובעת מכך שהנער מתחיל לפתח לעצמו זהות נפרדת משל הוריו והסביבה בה גדל ומפתח מרד נעורים שגם הוא מאפיין של גיל ההתבגרות. כל אלה יכולים לגרום לנער להרגיש שונה ומבודד. במקרים רבים, הדבר מביא להתבודדות מרצון ותחביבים המאפשרים פורקן נפשי, כגון מוזיקה, אומנות, סרטים, ספרים וכדומה. כמו כן, בדידות בקרב בני נוער עשויה להביא לתחושה של ירידה בערך עצמי שעשויה לגרום לדיכאון, חרדה וחרדה חברתית.

 

לבדידות יש השפעות בריאותיות גופניות

בדידות לא רק מהווה רגש מכאיב ומעציב אלא עשויה להשפיע על היבטים פיזיולוגיים בחיינו. אנשים החווים בדידות עשויים להרגיש תחושת עייפות גדולה (בין השאר כתוצאה מנדודי שינה ומחשבות טורדניות) ולסבול מכאבים כרוניים. כמו כן, בדידות עלולה לפגוע בלחץ הדם הסיסטולי, באיזון ההורמונלי ואף לגרום לירידה ביעילות המערכת החיסונית. בדידות חברתית אובייקטיבית בתקופת הילדות עלולה לגרום בהמשך לפגיעות רבה יותר למחלות לב, השתנה, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה ועוד.

בדידות אינה גזירת גורל

לפעמים אדם הסובל מבדידות חש שזה המצב שלו והוא לא ישתנה לעולם אך עם כלים מתאימים וכוח רצון זה ניתן לשינוי ושיפור. כאשר בדידות נובעת ממאפיינים אישיותיים מסוימים, יתכן ויידרש מאמץ תודעתי מסוים שטיפול פסיכולוגי יכול להועיל לו. כמו כן, טיפול קוגניטיבי התנהגותי עשוי לסייע בהתמודדות עם בדידות וזאת באמצעות אימוץ דפוסי חשיבה חיוביים העוזרים במצבים חברתיים מורכבים המעודדים את תחושת הבדידות.

בדידות עשויה להיות חיובית לפעמים

דיברנו עד כה על ההשלכות השליליות של תחושת בדידות, אך לעיתים לבדידות יכולות להיות השפעות חיוביות כשזהו באה מבחירה ובאופן מבוקר ומודע. המונח המתאר תופעה זו נקרא "סולנות" או "יחידות", ומתאר תחושת בדידות חיובית כאשר בניגוד לבדידות המזוהה כשלילית היא פתוחה יותר לעולם, אינטנסיבית, מלאה ומגיעה מתוך בחירה. בדידות זו יכולה למלא את האדם בתחושת רווחה אישית, ייעוד והתבוננות עצמית.

אל תישארו עם הבדידות לבד

אין מי שלא חש בדידות מפעם לפעם ועבור רוב האנשים מדובר בתחושה חולפת. במידה ולא מדובר במצב חולף והוא מביא לתסמינים שליליים בחייכם, אנו ממליצים בחום להתייעץ עם בעל מקצוע בנוגע לטיפול המתאים לכם. זכרו שבדידות אינה גזירת גורל, והכוח לשנות את חייכם נמצא בידיים שלכם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

גלילה לראש העמוד