גיל ההתבגרות הינו אחת התקופות הסוערות בחייו של כל אדם. הנער או הנערה חווים אז גדילה מואצת גופנית, שינויים הורמונליים וכן התפתחות רגשית בלתי מווסתת לעיתים. יש לדעת כי חיכוכים ומתחים בין בני הנוער לסמכויות הוריות או ממסדיות הם טבעיים, והינם חלק בלתי נפרד מהצורך בעצמאות של מתבגרים. לפניכם 4 עובדות שחשוב להיות מודעים אליהן לגבי מרד נעורים. המתבגרים שלכם עושים לכם בית ספר? באמצעות התמודדות נכונה ומושכלת הם ואתם תצאו מהמסע הזה – חזקים משהייתם.
כל מה שביקשתם לדעת
המתבגר שלכם מסתגר בחדר משך שעות? הנערה חוזרת הביתה בשעות הקטנות של הלילה? פתאום הילדים המתוקים האלו, מתחילים לנהל את סדר יומם באופן עצמאי. קודם כל אין להיבהל! מרד נעורים היא תופעה מוכרת בה הנערים מגבשים את זהותם, וחלק מהרצון שלהם לעצמאות מתבטא בוויכוחים ובחוסר הסכמה.
עובדה מספר 1: אתם לא אשמים!
יש לנו נטייה בתור הורים לקחת על כתפינו הצרות כל בעיה ולתלות אותה בחסרונות שלנו. זה לא נכון! מרד נעורים אינו בהכרח מורה על כשל בתפקוד ההורי, הוא בהחלט יכול להוות סימן לכך שמדובר במתבגר רגיש מעט יותר, שחווה את שינויי הגיל באופן קיצוני. בשום אופן אל תתנו לנקיפות המצפון להכות לכם על חדרי הלב, הם מעולם לא עזרו לכם להיות הורים טובים יותר. דווקא כאשר תהיו בטוחים בעצמכם ובדרככם, תוכלו להעניק למתבגרים גב חזק ויציב בתקופה המטלטלת הזו.
עובדה מספר 2: אתם כן משמעותיים ביציאה של המתבגרים שלכם מהפלונטר!
הורים רבים לבני נוער מרגישים שהסיפור הזה "גדול עליהם", וממילא אין להם דרך להועיל, ולכן עסוקים בלחכות בסבלנות (או בחוסר סבלנות) שהבעיה תיפתר, הנער יתאזן, ובינתיים משתדלים לנהוג עמו כהולכים על ביצים. יש לדעת כי מחקרים מוכיחים שלנוכחות ההורים יש המון מקום בסיוע למתבגר בתהליך המורכב כל כך הזה של עיצוב אישיותו. פעמים רבות הוא לא יפנה אליכם מיוזמתו, אולם יכמה בסתר שתושיטו לו יד לעזרה, תבינו את המקום שלו ואף תייעצו לו כיצד לנהוג. במקרים אחרים, דווקא נתינת האמון שלכם ומתן כבוד לפרטיות, הם אלו שיגרמו לו לבנות אישיות יציבה וחזקה יותר בסוף התהליך.
עובדה מספר 3: במצבים מסוימים חשוב להפנות את המתבגר לטיפול
ישנם מספר מצבים המצריכים התערבות של מטפל כדי לעזור למתבגר להתמודד עם קושי התנהגותי או נפשי. נורות האזהרה הן: כאשר הנער מרבה להיאבק מול בני משפחה, חברים וצוות בית הספר עד למצב של ניכור וריחוק מופגן. כאשר המתבגר מתקשה לקבל סמכות, מה שפוגע במעמדו ובתפקודו התקין במסגרת הלימודית שלו, וכן כאשר ריבוי העימותים עם הנער גורם לו לתחושות עמוקות של תסכול, חוסר ביטחון עצמי ומצוקה.
עובדה מספר 4: גם מתבגרים אוהבים גבולות
הסובלנות שלכם כלפי המצב, לא אמורה לאפשר למתבגר לעשות ככל העולה על רוחו, חשוב שתציבו לו גבול ברור אותו לא ניתן לעבור בבית שלכם. חיצונית, הוא יתמרמר ויתנגד, אולם בפנים, גם נער בוגר זקוק ליד מכוונת.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.