5 עובדות מעניינות על אוטומציה שלא ידעתם

העולם שמסביבנו "אוטומטי" למדי. למעשה, הרבה יותר מכפי שאנחנו חושבים. הטכנולוגיה המודרנית ובעיקר המחשוב, הם אלה שמאפשרים זאת. אלה חמש עובדות מעניינות בהקשר זה:

לטעות באופן אוטומטי!

כאשר מתכננים מערכת אוטומטית, הדבר עשוי להיות כרוך במורכבות רבה מאוד. זאת, במיוחד במערכות שאינן אלקטרוניות בלבד, אלא כאלה שמשלבות גם תנועה. כפי שרואים למשל בשילוב רובוטים בקווי ייצור. מסיבה זו, ישנו גם פוטנציאל רב לטעויות שהמערכת תעשה. אם טעויות אלה לא יזוהו מבעוד מועד, נקבל מערכת שעושה טעויות, באופן שיטתי ובהתמדה ראויה לציון. הפתרון לכך, הוא ביצוע בדיקות יסודיות לאופן פעילות המערכת. תכנון מערכות אוטומציה אצל מומחים כגון ארק אוטומציה, לוקח היבט זה בחשבון מראש. ניתן לחשוב על כך כעל "באגים" במחשבים. ואכן, ה"לוגיקה" של מערכות אוטומציה מופעלת בעצם על מחשבים, זעירים יותר או פחות.

עניין למקצוענים

מכל זה ברור, שאוטומציה היא עניין למקצוענים. יש אמנם מערכות שמאפשרות לפתח אוטומציה בקלות ובמהירות, ללא ידע מוקדם. הדבר תלוי בסביבה שבה עושים זאת. אולי רכשתם רובוט שניתן לתכנות קל. אולי אתם עובדים עם אוטומציה בחיבור בין שירותי ענן, בנוסח שירות זאפייר הבולט. גם שם יהיה צורך לחשוב ולבדוק, גם אם הדברים קלים יחסית. ברמות המתקדמות יותר, ישנו מקצוע אשר מוקדש לנושא זה – מהנדס אוטומציה.

 

 

הבודקים האוטומטיים

כאשר אתם רוכשים מוצר מכל סוג שהוא, כיום הוא יהיה לרוב מוצר שתואם לתקנים שונים וגם, בדרך כלל, יהיה מוצר תקין. כיצד מבטיחים זאת? מחד, יש שיטות ניהול ייצור שמטפלות בכך. למשל בדיקה ויזואלית של המוצרים לפני יציאתם ואולי בדיקה מדגמית בכל כמה זמן. בנוסף, מסתבר שיש מכונות אשר מבצעות בדיקות למוצרים שונים, באופן אוטומטי. המכונה מותאמת לבדיקת המוצר הספציפי והיא מעבירה אותו סדרה של בדיקות שונות, בהתאם לנקודות שרוצים לבדוק. זו היא מעין סימולציה, של האופן בו המוצר יתפקד בשטח, עם איסוף נתונים על המתרחש וניתוחם בהמשך. דוגמה מהשטח (מכונת בדיקה שפיתחה ארק אוטומציה) היא מכונה לבדיקת כרטיס אלקטרוני של רובוט לניקוי בריכות. כעת נשאלת שאלה מעניינת – כיצד בודקים את מכונות הבדיקה? האם יש מכונות בדיקה אוטומטיות, לבדיקת מכונות בדיקה? ומי בודק אותן?

מכונות בדיקה

ישנו היבט מיוחד של מכונות כאלה, שהופך אותן למעין סוג אוטומציה מיוחד במינו – מכשירים לביצוע "האצת אורך חיים" או Accelerated life testing. מדובר על ביצוע סימולציות, לשימוש רב במיוחד במוצר.

גם בחיי היום יום

במרחב העירוני יש יישום של אוטומציה בדרכים רבות, שאנו לא תמיד מודעים להן. למשל, במהלך השימוש ברכב, ייתכן שצולמתם בכניסה לחניון באמצעות מצלמת LPR – מצלמה שמותאמת לזיהוי מהיר של מספר הרכב. באמצעות מצלמה כזו, ניתן לתעד כניסות ויציאות, לאפשר או למנוע כניסה ואפילו לייעל מתן דו”חות על מהירות מופרזת. מערכות כאלה, מכונות גם בשם Automatic Number Plate Recognition.

לסיכום

אוטומציה ורובוטיקה היו ונשארו נושאים מסקרנים ועתירי חדשנות טכנולוגית. כדאי להתעדכן בחדשות בנושא זה.

גלילה לראש העמוד