5 עובדות מעניינות שלא ידעתם על רשות החדשנות

רשות החדשנות היא גוף ממשלתי ותיק ובולט, בכל הנוגע לעידוד חדשנות במדינת ישראל. אלה חמש עובדות מעניינות על רשות זו:

המאבק נגד "בריחת המוחות"

"בריחת המוחות" איננה שם של איזה סרט אימה, אלא תופעה אמיתית שמתרחשת מזה שנים. מאחורי המונח המסתורי, מסתתר התסריט הבא: אנשי הייטק ובכלל מומחים טכנולוגיים מסוגים שונים (טכנולוגיה זה לא רק הייטק) עוברים לחו"ל. זאת, לשם לימודים או עבודה זמנית. בהמשך, הזמני הופך לקבוע והם פשוט נשארים שם. רשות החדשנות פועלת למען החזרת מוחות לישראל, בכדי לאזן זאת מעט. רשות החדשנות וארגון המדענים הישראלים בחו”ל, משתפים פעולה לשם סיוע לישראלים בחו"ל להשלים פוסט דוקטורט ולהשתלב בחברות הייטק בארץ. לצד יוזמות לאומיות נוספות כגון התוכנית הלאומית להשבת אקדמאים, מגדילים בצורה כזו את האטרקטיביות של פיתוח קריירה דווקא בישראל. כמובן, עצם פעילותה הרגילה של הרשות בסיוע ליזמים מקומיים, משמעותית מאוד בעצמה בהקשר זה.

לאן נעלמים הסטארטאפים?

הנה עובדה שכנראה תפתיע רבים: בתחילת 2022 התפרסם מחקר של הרשות יחד עם Start-Up Nation Policy Institute, אשר מתמקד בתופעה שרבים לא מודעים לה והיא היקף הסטארטאפים הולך ומצטמצם. מסתבר שישנה מגמה ברורה מאז 2016, בה כמות הסטארטאפים שנפתחים בארץ הולכת ופוחתת. וזה קורה לא רק בישראל אגב, אלא בכלל ברחבי העולם. איך זה ייתכן, עם כל ה"רעש" שעולם ההייטק עושה בהתמדה? ועם ראיית ישראל כ"אומת הסטארטאפ"? יש לכך כמה סיבות, שנובעות ממגמות אחרות שמתרחשות מאחורי הקלעים. בין השאר, הצטמצם הביקוש לפיתוח פתרונות טכנולוגיים חדשים עבור ענפי הפרסום והרשתות החברתיות. ואכן, התרחש צמצום של כשבעים אחוז בהיקף הסטארטאפים בנושאים אלה.

רגע, איך קוראים לה בעצם?

רשות החדשנות נקראת גם בשם סוכנות החדשנות הישראלית. במקור (1965) היא בכלל הוקמה תחת השם לשכת המדען הראשי, במשרד התעשייה והמסחר.

 

 

לא רק סיוע ישיר ליזמים

רשות החדשנות מפעילה פודקאסט, אשר מבוסס על אירועים שמכונים "חדשנות על הבר". באירועים אלה, מפגישים בכירים בעולם החדשנות והכלכלה בישראל עם מנהלים ברשות החדשנות, בברים ברחבי הארץ. בשיחה אחד על אחד, עולים נושאים מעניינים. אלה כמה דוגמאות עדכניות לכך: לאן עוד יכול לפרוץ ההייטק הישראלי, והאם הגליל הוא המקום הבא? ערוצי ההשקעה של רשות החדשנות – משלב הרעיון ועד ההגעה לשוק, איך זה עובד ואיך ממנפים את ההשקעה? קפיצה אל העתיד: ההיי טק הישראלי ב-2030. באתר הרשות ניתן גם לקרוא מאמרים מעניינים במסגרת הבלוג שלה, בהם נושאים כגון "הטכנולוגיה מישראל שתוזיל את הרכב האוטונומי" ו"האם בינה מלאכותית היא הכלי לקידום ייצור תעשייתי בהדפסה תלת-ממדית?”. תמצאו שם גם התעמקות בהיבטים נקודתיים ומעשיים מאוד עבור יזמים, כגון "כל השלבים שאתם צריכים לעבור בדרך ליצירת סרטון תדמית לסטרטאפ שלכם/ן". כמו כן, רשות החדשנות חיברה בעבר את הספר "חדשנות ישראלית: מוצרים פורצי דרך אשר שינו את העולם".

מבחר זירות שמסייעות

במבט כללי, רשות החדשנות מסייעת לקידום יוזמות חדשניות בטכנולוגיה המקומית, במגוון רחב של דרכים. מעבר למה שהזכרנו עד כאן, היא מציע סיוע כספי בדמות מענקים וגם סיוע בחממות טכנולוגיות שונות. הסיוע מחולק ל"זירות" שונות, כולל

  • זירת הזנק – אשר מסייעת ליוזמות כאלה בתחילת דרכן. סטארטאפים וגם יוזמות של תאגידים.
  • זירת חברות בצמיחה – מסייעת בהמשך הדרך, להמשך הצמיחה וההתייצבות כחברה מסחרית.
  • זירת תשתיות טכנולוגיות – לקידום שיתופי פעולה בין גורמי תעשייה וגורמי אקדמיה.
  • זירה חברתית ציבורית – לקידום חדשנות בסקטור הציבורי ובארגונים חברתיים.
  • זירת ייצור מתקדם – אשר עוסקת ספציפית בחדשנות ומו”פ בתעשייה היצרנית.
  • זירת המערך הבינלאומי – אשר מתמקדת בפעילות מול גורמי חוץ שונים.

לסיכום

מדינה קטנה, אך בהחלט לא משעמם כאן! ואם אתם מתעניינים בחדשנות טכנולוגית, כדאי להכיר את רשות החדשנות.

גלילה לראש העמוד