10 דברים שלא ידעתם על רדיו

 

הרדיו מלווה רבים במהלך היום, מהרגע שמדליקים אותו על מנת לשמוע את חדשות הבוקר ועד הרגע ששוטפים לקולו את הכלים של ארוחת הערב, כאשר באמצע הוא מלווה עם תכניות אירוח בדרך לעבודה, מנעים את הזמן במהלך הצעידה, מתנגן ברקע כשהילדים חוזרים מבתי הספר ובאופן כללי גם אם נקום באמצע הלילה, נמצא שיש תוכנית רדיו שמחכה לנו. אוהבים רדיו? אם כן גם תאהבו ללמוד מספר עובדות שטרם הכרתם:

 

יום הרדיו העולמי

לצד יום האישה ויום האהבה, גם יש יום שמיועד כולו לרדיו. ב13.12 מתקיים יום הרדיו העולמי, מתוך מטרה להעצים את הרדיו ולמצבו כאחד מאמצעי התקשורת היותר חשובים שקיימים, וזאת למרות שישנם מתחרים – מגוון עדכונים שוטפים ברשת האינטרנטית.

 

אונליין

אם פעם ניתן היה לשמוע רדיו רק דרך מכשיר ייעודי, הרי שכיום אפשר לשמוע רדיו גם דרך האינטרנט ואף קיימות תחנות שמשדרות אך ורק ברשת. כך למשל מי שמכיר את  :radio head רדיו אונליין, יכול ליהנות בכול רגע נתון מהקשבה לתחנת הרדיו האהובה, ממש כפי שגולשים לכל אתר אחר. מכאן שגם אם נמצאים במקום ללא קליטה, עדיין ניתן להאזין אונליין מבלי שהקליטה תיקטע, ומי שאוהב להתעורר עם הרדיו ברקע, יגלה שדרך "רדיו ישראל אונליין" אפשרי לכוון שעון מעורר, כזה שמתאם בין השעה הרצויה לתחנה האהובה.

 

זמן עברית

רוב הסיכויים שיש לכם בבית (ואף ברכב) מקלט ואתם כלל לא מודעים לכך! האומנם? ובכן אין מדובר במקלט מהסוג שרצים אליו עם הישמע האזעקה, אלא מדובר באותו מכשיר רדיו אהוב שמתהדר בשם העברי "מקלט". אם כבר דנים בשמות, נציין שהאדם שאחראי על ההמצאה המופלאה הנו פיזיקאי צרפתי העונה לשם אודארד בראנלי (תזכרו את השם עבור הפעם הבאה שתשחקו טריוויה).

 

מתקפת חייזרים

ב1938 הרדיו בלבל רבים וגרם להם לחשוב שהם מצויים בעיצומה של מתקפת חייזרים. הדבר אירע עקב תסכית שהציגה את הסיטואציה ("מלחמת העולמות" למי שמכיר). האפקט היה כה מרשים, עד שאנשים שכחו שסה"כ מדובר בהפקת רדיו שנערכת באולפן.

 

טרנזיסטור

בשנת 1948 לא רק קמה המדינה, אלא גם הגיח לאוויר אותו טרנזיסטור, אותו מכשיר שהצליח למזער את הממדים המוכרים ואף שהוזיל באופן משמעותי את העלויות. דאז לא בכול בית היה טרנזיסטור, ובאלו שכן היה השכנים נהגו להתאגד, במיוחד על מנת לשמוע חדשות חשובות.

 

פופ מחתרתי

מוזיקת פופ לא תמיד הייתה חלק בלתי נפרד מהרדיו, ועל כן מי שאהב את הז'אנר בשנות ה50, נאלץ לעבור לתדר "רדיו רמאללה", אותו תדר שהתאפשר לשמוע בקלות בארץ, למרות שהוא שודר מטעם השלטון הירדני ולמרות שהוא התבסס על תשתית מימי המנדט.

 

מקום של כבוד

כיום למרות הטלוויזיה והאינטרנט, עדיין לרדיו יש מקום של כבוד. ברחבי העולם קיימות יותר מ33 אלף תחנות רדיו, ואם נציץ בסטטיסטיקה, נמצא שיש רדיו אחד לכל שלושה אנשים, כאשר דווקא האינטרנט הוא זה שתומך בפופולאריות, האינטרנט חושף אנשים צעירים לרדיו אונליין.

 

היו ימים

טרם נוסדה המדינה, תחנת "קול ישראל" פעלה באופן מחתרתי, מטעם ארגון ההגנה ששידר מאוניית "אקסוודוס". במקביל גם הלח"י שידר בהיחבא, מתוך דירת גג ששכנה ברמת גן. עם הזמן הדירה התגלתה והשדרנית גאולה כהן הועברה למאסר.

 

תחנה סודית

לבסוף נסכם עם פרט פיקנטי. בהתאם לכמה מקורות, מדינת ישראל מפעילה תחנת סודית, כזו שמשדרת באופן אקראי רק מספרים ומילים, כאשר הסברה היא שמדובר בארגוני ביון. אי לכך, בפעם הבאה שתדליקו את הרדיו, תעצרו להבין שהוא מציע הרבה יותר מעוד ראיון פוליטי או שיר אהוב, אלא הוא מהווה חלק מההיסטוריה שלנו כעם והוא עתיד להישאר רלוונטי בעוד שנים רבות.

 

 

 

 

 

גלילה לראש העמוד